Winter House.

Winter House

Originally a caretaker's cottage, this building was used by the Boydston's for their winter residence. A display of hellebores grows outside the building and a variety of miniature flowering plants are tucked in the nooks and crannies of the retaining wall on the lawn. Many interesting perennials grow along the edge of the woods between the Winter House and the Ravine Garden. 

You will notice two large planters near the lower level outdoor fireplace. These are called hypertufa troughs which are manmade planters intended to resemble the rock troughs and sinks planted with alpines that the Boydston's so admired in English gardens. Three large holes were dug near where the troughs sit today and a mixture of cement, sand, and peat moss were poured in the ground with the dirt as molds for the outside walls and bottom. Allowing for the thickness of walls wanted, Walter Gregory made the mold for the inside walls of old plywood and arranged pieces of pipe to go through the poured floor for drainage. After curing for nearly a month, the troughs were dug out and pried and forced up, and the holes were gradually filled with tamped earth and gravel. Only two of the troughs remain today.